zondag 20 juni 2010

Oranje achtst finalist na zage van Denemarken

Vernieuwd: 19-6-2010

Oranje achtste finalist na zege van Denemarken

Oranje achtste finalist na zege van Denemarken

Nederland is als eerste land doorgedrongen tot de tweede ronde van het WK. Zonder zelf te spelen stelde Oranje zijn ticket voor de achtste finales veilig omdat het duel tussen concurrenten Kameroen en Denemarken zaterdag uitmondde in een 2-1 zege voor de Denen. Hierdoor kan Oranje niet meer buiten de top-twee vallen in groep E.
Oranje nam zaterdagmiddag al een voorschot op de kwalificatie voor de volgende toernooifase, door Japan in Durban met 1-0 te kloppen. Daardoor kwam de ploeg van Bert van Marwijk op zes punten uit twee duels. Het moest echter tot zaterdagavond wachten voordat de champagne daadwerkelijk ontkurkt kon worden. Bij een zege van Kameroen lag groep E immers nog open, maar dat gebeurde niet. Het werd 2-1 voor Denemarken, waardoor het Nederlands elftal verder bekert en Kameroen zijn koffers kan pakken. Op de laatste speeldag mogen Japan en Denemarken in een onderling duel uitmaken wie er met Oranje meegaat naar de laatste zestien. De ontmoeting tussen Oranje en Kameroen is slechts om des keizers baard.

Kameroen verloor maandag zijn eerste duel op het WK in Zuid-Afrika met 1-0 van Japan, na een draak van een wedstrijd te hebben gespeeld. Ook de krachtmeting van Denemarken met Oranje was erg pover. De confrontatie tussen de Afrikanen en de Europeanen van zaterdag was daarentegen een stuk boeiender.

Al na zeven minuten kwam Kameroen op voorsprong. Doelman Thomas Sørensen had even daarvoor een vrije trap gekeerd, maar in plaats van de bal snel naar voren te schieten bleven de Denen het speeltuig rustig rondtikken in de eigen defensie. Dat werd hen al snel fataal. Een te korte pass van Christian Poulsen werd opgepikt door Pierre Webó, die Samuel Eto’o bediende. De spits van Internazionale bleef rustig en schoof vervolgens beheerst de 1-0 op het scorebord.

Na ruim een half uur trokken de Denen de score weer gelijk. Credits bij de goal gingen vooral uit naar Simon Kjær. De verdediger bezorgde de bal met een splijtende pass over veertig meter bij Dennis Rommedahl. De Ajacied behield het overzicht en gaf voor op Nicklas Bendtner, die de 1-1 in de linkerhoek tikte. Kort daarna kregen de Denen, met AZ-speer Simon Poulsen in de basis, een grote kans op 1-2. Opnieuw na een voorzet van Rommedahl mikte Feyenoorder Jon Dahl Tomasson echter recht op Alexandre Song. Aan de andere kant raakte Eto’o een halve minuut later de paal.

Na de doelwissel was de wedstrijd minder spectaculair dan voor de pauze, maar er werd wel gescoord. Na een snelle uittrap van Sørensen kwam Rommedahl weer op de flank in balbezit, en in plaats van voor te geven, kapte de routinier naar binnen en schoot in de verre hoek de 1-2 binnen. Kameroen, waar Ajacied Eyong Enoh na rust werd vervangen, ging daarna nog wel op jacht naar de gelijkmaker. Daar kregen de Afrikanen ook enkele goede kansen voor, maar die lieten ze onbenut. Hierdoor kunnen de Ontembare Leeuwen als eerste hun tickets naar huis boeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten